aminkan doa saya ^^

2012: FINISHED MY MASTER BY MAY 2012

Sunday, 25 December 2011

ALLAH

Ketika aku memohon kekuatan,
Allah memberikan aku kesulitan sehingga aku kuat,
Ketika aku memohon kebijaksanaan,
Allah memberikan aku masalah untuk aku pecahkan,
Ketika aku memohon kesejahteraan,
Allah memberikan aku akal untuk berfikir,
Ketika aku memohon keberanian,
Allah memberikan aku bahaya untuk aku atasi,
Ketika aku memerlukan cinta,
Allah memberikan aku orang bermasalah untuk aku tolong,
Ketika aku memohon bantuan,
Allah memberikan aku kesempatan,
Ketika aku tidak pernah menerima apa yang aku minta,
Tapi aku menerima apa yang aku perlukan.





true indeed!!! tidak ada y tidak benar melainkan y benar2 belaka ^^
SUBHANALLAH!!!

Thursday, 22 December 2011

2 in 1

mendapat 2 berita berlainan genre dari dua sahabat baik..seorang yang dekat di mata dan dekat di hati..seorang yang jauh dimata, tetapi dekat di hati.. sampai masuk2 dalam mimpi =b hehehe

1. bestfren y dekat itu mengirim berita gembira.. dapat sambung belajar lg n saya doakan y baik2 aja untuk dia ^^
2. bestfren y jauh menitip khabar y menitiskan air mata saya...
tit..titt..
"leli, ad badnews nk bgtau ni"
(dalam hati...dub..dab..dub..dabbb)
"err..nape?"
(don't say whatever i', thinking rite now =(( )
"anak buah leli.. umur dia xpanjang.. sampai 5 bulan je"
innalillahhh... menitik jugak air mata saya ni... harap sahabat saya tabah dan bersabar dgn dugaan Nya..



bila dihidangkan 2 berita yang bagaikan langit dan bumi situasinya, dalam 1 hari yang sama... xtau apa perasaan pada hari itu.... semuanya kosong.. cuma 1..semuanya mengembalikan saya kepada DIA.. yang berkuasa atas segala sesuatu di atas setiap detik yang berlalu dan akan berlaku.. astaghfirullahazimmm..

sudahnya air mata berjujuran semalam hanya kerana 1 karangan pendek ini;

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..

(sebarkan jika kita sayang kepada ayah kita)

Ɩ♥ѵӗ U ayah ({})♥

* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun redhanya... saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.

* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik untuk ahli keluarganya.

* answer me, siapa lelaki terbaik yang pernah hidup dalam hidup kalian? yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian...♥





sumber: fb adik saya =b 

disember

masa yang berlalu...
kadang2 kita dihanyutkan oleh diri kita sendiri yang sering cuba lari dari masalah.
walaupun pada hakikatnya kita sedar... semakin jauh kita cuba berlari dari masalah itu, semakin dekat ia menghampiri kita...

kegembiraan yang seketika itu mungkin menatijahkan sebuah penyesalan y sia2 sampai bila2 (nauzubillah).. en. papa selalu berpesan," gembira itu biar berpada2..nnt sakitnya x terlalu terasa" & "buatlah sesuatu sementara masa ini masih ada.. bila tersedar dihujung waktu, menangis air mata darah pun xkan merubah ap2"

dan apa yang selalu saya pesan pada diri saya,
ya...hidup ini pergantungannya hanya pada ALLAH.. tp DIA ad memberitahu dalam surat cintanya kepada kita semua...
"aku tidak akan mengubah nasib hamba2 ku.. kecuali org2 y berusaha dan berdoa"

dimana saya? di mana kita???? disember hampir ke penghujungnya..tp aku masih disini... mencari sebuah diri yang hilang -_-"

tekanan perasaan

as i found it hard to manage myself
 i found it harder to manage my research -_-"


saya hanya ada 1 azam sahaja taun hadapan dan satu2nya azam  saya itu adalah;

AZAM 2012: 

SAYA KENA HABISKAN MASTER SAYA SEMESTER HADAPAN..NO EXCUSE!!!!!!

awal gila nk cakap pasal azam taun depan..but, i've NO CHOICE -_-" MY BAD =((

Friday, 25 November 2011

dream

i was the person who believes in dreams ( sometimes still believes it -_-" ) most of the time i decide based on my dreams..but usually i'll look at the time that i woke up..if it's in the tahajjud time + i'd take my wudhu' before going to bed, i'll believe 90% of the dreams (see...that's a STRICT restriction to believe a dream =b hahahhaa)... if dreaming during nap time, it'll considered as mainan syaitan =b ngeh3...

i hang on my first crush because i dreamt of him meeting my parents and grandpa.. yup..he did manage to meet my parents in the real life, but not yet to see my granpa.. i still believe that he is the one that will be my husband although he rejected me (i confessed after he waits for 5 years  -_-" n i confessed because forced by my friend... u might think that i'm not sincere..but...please.. i'm not brave enough to tell the person that i like about my feelings..(up to this moment, still don't have the gut -__-" ).. i placed my hope on a tiny piece of string called dream until................................ i saw a girl's pic in his fb..at that time, my heart cracks, but still the tiny 'string' is holding me... and 1 day, i have to face the truth when he called me inviting for his wedding.. n now, he lives happily with his family... (but the big, bad evil inside me is still hoping -_-" bad..badd... i know... huhuhuu )

and what make me keeps nagging this early in the morning (currently 5.35 AM and start writing around 5.15 AM =b) ?





i dreamt of him  (again) and this time it's so real that i don't want to wake up... huhuhuu... it's difficult when u r a stubborn philophobia.. n he being himself is so full of egoistic who constantly testing me.. when he speaks, it'll only lights the anger in me -_-"

i hate him for sure..but deep inside me.. yes... i have to say this in my dear diary, I LOVE HIM.. but the stubborn philophobia inside me of course won't tell him the truth... how maaaaa?????? -__-"
o Allah..please, i'm the tiny creation of all your creation, please guide me... beside the tiny 'string' , i have you.. the strong force that make everything happens... show me the way... amin...

Monday, 14 November 2011

in learning

there's a BIG, DEEP, HUGE difference between

READING and UNDERSTANDING  -_-"

finished reading for twice, third (first written as trice; tgk kamus (in a trice means dalam sekelip mata ;O silly me =b hehehhee) apa aku melalut ni -_-" ) , fourth time but still the journey of understanding seems very difficult for me =((

saya harap hari ini saya tak akan mengalah LAGI -_-"

tapi nampaknya DUGAAN sudah datang LAGI -_-" =(( (received a message from a friend asking to accompany her for lunch.... of course difficult for me to refuse =b *ketuk kepala!!! AARRGGHHH!!! * )

praying hard that i need to understand THIS ONE JOURNAL BY TODAY!!!!!!!
GAMBATTE ME!!!!

SETTING MY GOAL FOR THIS WEEK THAT I NEED TO MEET WIWI THIS FRIDAY...NO EXCUSE!!!! 


p.s.i.love..u;
"ingatlah diri...kau sangat beruntung mendapat jalan yang mudah ini...ramai yang inginkan apa yang kau ada sekarang..kau yang diberi peluang oleh TUHANMU YANG SATU itu, diharap tak mensia-siakan segala ruang dan peluang yang ada...di sini adalah AMANAH..di sini adalah PELUANG... yang semuanya akan disoal di AKHIRAT nanti.... dengan lafaz yang mulia, saya mulakan minggu ini dengan kalimah paling agung, BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM =) pray for me, my dear diary (',~) "

Friday, 21 October 2011

semakin hilang

saat ini
aku rasa diri aku
pada tahap keyakinan paling rendah
semangat yang makin pudar
perasaan yang semakin takut...
masa makin mengejar aku...

risau dengan kebolehan sendiri
gentar setiap kali teringat cemuhan orang
tuhan..
kirimkan aku kekuatan...

terima kasih pada teman2
yang tak jemu2 meniup semangat
sangat menghargai
walaupun...

entahlah..
aku pun xtau bila semua ni boleh berakhir
yang aku tahu
aku memang mahu semuanya tamat segera
tapi aku terpaksa telan
untuk senang itu
jalannya xpernah mudah -_-"

Thursday, 20 October 2011

mencari semangat yang hilang

yaaa...ini kerja gila...
esok ada presentation dan masih tiada apa2 untuk dipersembahkan..
and currently at 10.57 am... less than 24 hours and still have nothing to jot down...
huwaaa!!!! =((

oohh...dan arabian y sedang bercinta didepan meja saya ni...
agak mengganggu juga...
dia bukan buat ap ponn..
cakap pon slow2 je..
tapi sy y dok mengusha dia
hahaha.. =b

Monday, 3 October 2011

HAIYAAHHH!!!!

sepatotnya laa...

tapi..rasa hati mcm huhuhuhuu jee...

dah isi borang psd..

da dpt feedback dr sv..tp komen dia mmg pressure abes..tapi rasa nya mmg bagus pon dia komen gitu...
patutnya jd motivasi n seharusnya jd motivasi..hopefully -_-"


walaupun xde sape y bc blog ni.. tp ni innerlog sy dgn diri sy sendiri =b sukati saya la nk tulis ap pun =b hehehe

Friday, 23 September 2011

u want responsibility? here.. i give u one, dear..

oooohh.. so much things happened after i published my wish to get married =b the very unexpected one and it's like a training for me to accept all the responsibilities that i always fantasies =b

jangan pulak igt tetiba ad anak raja masuk meminang..no..no...no..and of course not..things like that only happened in dreams and fairy tale story =b hahhaa

all the responsibilities and the feelings that almost all the parents have, i think i have felt that =b (cakap mcm mak cik2 da ad ank berderet2 -_-" )

to summarize;

  • adik dah pilih tempat blaja dia..it's a part time at utm jalan semarak and i'll be his driver =b hehehe.. it's ok dear.. as u were born after me, so it's my responsibility to look after u (',~) <3 every week of ulang alik from lcct--> kl--> upm--> lcct.. who wants to dare me? =b ngeh3.. yeah... tired is a must.. but i pray that my bro have the spirit and strength to finish all this.. 3 years to go...loongggg wayyyy to foresee... gambatte neee big 'lil bro' =b hehehe
  • kejadian di hujung bulan puasa? ooohh.. nnt kalo rajin cite... pengajaran paling berharga n mahal kott.. -_-" huhuhuhu
  • research? ok..tutup blog sekarang jugak!!!! =((

selamat hari raya!!!! ^^ not too late to wish, rite? =b hahhaa

Thursday, 21 July 2011

saya mau kawennn!!!!!!!!!!!!!!

saya mau kawen sebab;

i- supaya masa lapang saya boleh diisi dengan kehidupan saya, suami dan anak-anak saya
ii-saya nak tengok anak-anak saya membesar depan saya
iii- saya ada tempat untuk curahkan semua perasaan saya
      - bukan bermaksud saya tak sayangkan family saya di desa.. i'm juz being greedy.. saya nak semua kasih    
        sayang dalam dunia ni.. kalau dark hole akan sedut semua cahaya, saya mahu jadi love hole.. saya nak
        sedut semua kasih sayang dalam dunia ni!!!!!

and of top of all the list,

iv- saya nak anak saya doakan saya bila saya dah tak ada lagi dalam dunia ni..


oohhh...sebenarnya meroyan sebab ini (',~).. ekekeke

oohh.. tapi siyesly laaa...SAYA NAK KAWENN!!!! tapi...

i. saya takde calon
ii-saya tak pandai masak
iii-saya pemalas
iv-eerrr.. macam ada banyak je lagi alasan lain =b hahhaa

ABEH TU CANO EH JANG???? =b

Wednesday, 20 July 2011

oh my!!!!

ntah pape tah...adik blom buat keputusan..
utara atau selatan..
fulltime or part time..

tapi..
plan sudah penuh di kepala (',~)
semoga adik buat keputusan terbaik dalam hidup dia
apa-apa pun
kami sekeluarga memang sokong adik
apa-apa pun keputusan adik
utara atau selatan
fulltime or part time
kami sokong 1000%

sebab tengok adik bahagia
adalah kebahagiaan untuk kami
gud lux, dik!!!!! (',~)

a'ah...adik yang ni..adik y mama masih panggil adik 9 tahun lepas.. sebelum dak kecik dikirim  kpd kami..adik yang dah lebih tinggi dari saya...adik yang dah umo24 taun =b hehhee


p/s: masa saya darjah 6, dia darjah 3.. saya suka cubit pipi dia lama2..sebab geram..saya buat macam tu sampai saya form 3, dia darjah 6...dia tak marah saya buat macam tu..tapi bila dia naik form 1, tak kan la saya nak cubit dia lagi, kan? jatuh la standard abang macho dia tu =b hahha

tidakkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aku


mimpi


























KAU?????????????????










T.I.D.A.K!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


sowie bang..pinjam gmbar abang buat muka buruk jap =b hehhehe

Monday, 18 July 2011

so, what's next? -_-"

saya ada

 ini

ini
dan akhir 1x saya rasa macam nak apply 

macam ni..

alhamdulillah..mcm da nmpak jalan..tapi....pas dapat sume value tu..so???? nk buat apa??? arrgghh!!!!!!!!!!!!!!

video
sumber: tiub-awak

betul...only HE knows ^^ n i don't have nothing to turn back except HIM..please..keep guiding me, ALLAH ^^ aminn ^^

Saturday, 16 July 2011

ralat

saya sedih..
disaat saya cuba lakarkan senyuman
di wajah kedua ayahanda dan bonda di desa
kenapa ada suara-suara busuk sibuk mempersoalkan setiap perbuatan saya?

di saat ayahanda dan bonda baru hendak tersenyum
ada suara-suara kotor
meludah di telinga mereka
sampai mereka tak sempat untuk menggaris senyuman itu

saya sedih
setiap kali mendengar aduan bonda
keluh kesah ayahanda mengenang setiap perbuatan mereka
sedang kami memang sentiasa berusaha untuk menjernihkan yang keruh

dah bertahun luka ini saya pendam
dah lama saya jeruk semua tangisan
dah lama saya telan semua rasa tak puas hati
kerana baiknya ayahanda
masih berpesan kepada kami
"derhaka itu jangan sekali"
kerana itu kami pendamkan semua

tapi semalam
luka yang dibalut itu ditoreh sekali lagi
dah lama saya berdiam
saya dah tak tahan
nak anggap saya derhaka?
silakan..
kamu yang mulakan dulu

"orang tak pernah susahkan sesiapa..kalau nak ikut mulut manusia memang tak pernah berhenti bercakap..tapi masa family orang susah ada sape ke yang tolong orang? asalkan orang tak susahkan sesiapa..itu dah cukup"

itu ayat paling manis yang boleh saya bagi... nak terasa? silakan!!!! kamu yang jolok sarang tebuan ini dahulu..saya dah tak larat keluarga saya dikeji!!!!!!!!

Thursday, 14 July 2011

yang 16 tahun itu saya lepaskan..pergilah kamu mencari bahagia mu

i think i've decided
sebelum ni setiap kali berkomunikasi
mesti ada yang tertinggal
mesti ada yang tak tercakap
mesti ada yang tak terluah

kali ini
bila saya dah nyatakan sejelas2 nya
ketidakpuasan hati saya
dan dia masih seperti mempermainkan saya
saya rasa cukuplah setakat ini
saya tak rugi walau setitik
saya tak luak walau sedikit

teruskan dengan cara awak..
saya doakan akan ada yang boleh bertahan dengan perangai awak..
tapi maaf,
bukan saya orangnya..

hati saya dah lunyai tak dipeduli
hati saya dah hancur dikelar
hati saya hanya saya dan DIA sahaja yang mengubatnya
sampai detik ini
saya sudah tak sanggup untuk menoreh lg sekeping hati ini

sedang menjaga hati yang berparut ini
sedang merawat segala calar yang tinggal
semoga apabila ditemukan dengan pemiliknya
hati ini sedia membuka pintu seluas2nya
memberi kebahagiaan kepada yang sanggup menerimanya
hati ini tak akan mengemis lagi

and i mean it!!!

Wednesday, 13 July 2011

saya paling xsuka

saya paling xsuka (ke benci?)
kalau saya dah tetapkan hati dan ada org y datang kucar-kacirkan hati saya
hidup saya

tp kadang2 saya rasa
saya jugak y mintak sume benda jadi mcm tu
kalau sy decide nk bagi peluang
boleh ke?
hati saya kata nak
tp akal saya keras melarang
mungkin kerana ego saya

tapi..
mungkin jugak ini yang dikatakan
bila buku bertemu ruas?

entah..
saya xtau
saya xfaham..

saya hanya keliru sebab pertembungan akal dan hati
kalau dua2 seiring
mungkin saya tekad

Tuesday, 5 July 2011

Augusteum

Augusteum.. it’s one of the quietest and loneliest place in Rome.it feels like a precious wound.like a heartbreak you won’t let go off because it hurts too good. Settled for living in misery. Because we’re afraid of change, of things crumbling to ruins.

The chaos endured at Augusteum..the way it’s been adapted,burned, pillaged,then found itself back up again and I was reassured ruin is a gift..ruin is the road to transformation..

Augusteum showed me that we must always be prepared for endless waves of transformation...


~edited version of Liz's letter to David (eat,pray,love)
inspiring, rite? (',~) <3 

kisah kasih

semalam;

A: salam.. laili..nnt ko msg address ko kat aku eh?
L:w'salam..nak kawen eh? (',~)
A:i'allah.. nnt jemput la datang eh? ^^
L: waaaahhh...tahniah2... ^^  i'allah kalau free nnt pegi.. 

maka, saya pon msg la address sambil wish tahniah 1x lg...(i'm always excited for my fren's wedding..xtau nape =b myB tumpang bahagia bila dapat tgk kawan bahagia ^^ )

dia reply,
aku pon xsangka aku akan kawen.. ssh la nk cite laili

me: errrkkkk!!! apakah? terus serang ym dia pulak =b


L: xsangka nk kawen? kenapa?
A: aku xsangka akan  kawen secepat ni..
L: ooohhh..da ada kapel la kan? juz xrancang nk kawen taun ni...mcm tu, kan?
A: a'ah..hehehee
L:oooo...ceettt!!! ckap mcm kena kawen paksa je =b hahhaaha
A: eh? hahhaaa.. lawak ah ko laili...  
L:bila tunang? senyap2 je..gambar kat fb pon xde ni
A:bila masa pulak aku cakap aku tunang?
L:hah???? xtunang??? kawen terus?

A:hehehee...a'ah..sbb tu aku cakap aku xsangka nk kawen taun ni =b
L:eerrr...ok... tp still...penah kapel la, kan? =b hehehee
A:aku dengan dia bukan kapel beria pon
L:btol la tu...br kapel, buat apa nk beria sangat,kan? da jadi wife nnt sukati la =b hahhaaa
A: kau ni laili!!!! =b hahhaaa
.
.
.
.
.
.
.
L: da bgtau E x?
A:aku try contact E, tp dia xpenah angkat kol aku, reply msg aku..dia sombong ah skang

L:ooohh.. myB dia bz ke.. da tukar num ke.. sapa tau..
A: aku tau dia marah aku..
L:laaaaa..kenapa pulak? A da buat apa kat E? ayoookkk!!!
A:hehehee... xde ape lah... dulu aku mmg nk ajak dia kawen..tp sebb dia sombong, aku kawen ngan org lain lah...hahahhaaa
L: A ni siyes ke main2? *pitam!!!*
A:ssyyhh...rahsia..jgn bgtau E (',~) hehheee
L:xtau la patot bgtau ke x?huhuhuu
A:nape?
L:benda lama..lagipun A da nk kawen..xperlu tau kott.. n dah xleh ubah pape..huhuhu
A:erkk... ap ni? cuba cite..
.
.
.
L:make it short..hmmm..myB A da salah bg hint kat E sampai E decide nk undur diri dari awal..huhuu
A:apa yang aku dah cakap ek?
L:abes kat sini je la A... A pon da nk kawen.. E pon rasanya da ada pakwe..semoga korang bahagia dengan pilihan korang ^^ n mayB bukan jodoh korang.. kalau dah bukan jodoh tu, korang kapel la 20 tahun pun,kan? =b hehehee

A: a'ah..btol2
L:juz nk pesan 1 je la kan? nnt pesan kat anak-cucu-cicit.. kalau nk ngorat anak dara orang, bila da komfem org tu single, xyah nk cakap kias2.. terus terang lg baik ^^
A:kau nk salahkan aku?
L:eehh...tak..juz nk cakap kenyataan.. alaaaa... da nk kawen kan? buat apa ingat benda lepas.
A:btol... ^^ anyway, thanks ah kau bgtau benda ni kat aku.. 
L:jgn pegi tanya E sudah... mampus saya kalau dia tau saya bgtau A ni =b hehehe
A:no worries (',~)

nota kaki:berkomunikasi dengan ramai orang boleh buatkan kita memahami diri kita sendiri.. apa kesilapan kita, apa kelemahan kita


Saturday, 2 July 2011

hati gua

apsal dok terngiang2 benda ni je 2-3 minggu ni?
xde maksud pape..juz rasa nk tergelak =b

hati gua bukan gua yang pegang
hati gua DIA yang pegang
lu nak hati gua
lu tanya dengan YANG KAT ATAS tu
lepas tu
lu mintak izin ngan mak bapak gua..
gua ikut saja ^^

cool eh? (',~)
like2!!!!
*gilo ko meroyan apo hang laili? -_-" *

Saturday, 25 June 2011

HEPA- save the earth

mula2..
ternampak poster ni setiap kali nk masuk u-spot

memang terdetik,"eh.. macam best je..macam nk join..tp...hmmmm.. macam xde kawan nk ajak join 1x" =(
tetiba 1 hari tu, dapat mesej,

"semua felo diminta menghadiri HEPA-save the earth pada ........."
YEAYYYY!!!!! YIPPEE2!!!! ALHAMDULILLAH!!!
DIA dengar bisikan aku... ^^

so pg tadi, pagi2 buta lagi bangun n pegi bekpes kat pasat tani MAEPS (makan itu keutamaan dalam kehidupan =b) n lepas tu terus gerak g hutan simpan ayer hitam, puchong ^^

sangat best!!!! sebelum tu, lupa plak nk bgtau..rupa2 nya program ni lebih kurang macam family day utk pengetua2, pengurus dan felo2 kolej kat upm ni ^^ ramai budak2, mak bapak budak2 lagi la ramai =b hahhaa... 

actually, kitorang (pengurusan kolej 11) dah diberi tugas jaga bahagian sukaneka kanak2... yo2 je dalam meeting nak main teng2 la, konda kondi la, jan2 jala la.. banyak gila perancangan.. tp hari ni apa y jadi? tinggal colouring contest n kolaj alam sekitar je y jalan =b hahhaaa *pengadil sebok g main sukaneka org dewasa =b hahahaa*

lupa la nk amek gambar game td, tapi team kitorang (rumah kuning) menang game tarik tali (',~) wowaaweee!!!! hehehee.. *mungkin sebab TNC HEPA team kitorang, sbb tu dapat keistimewaan ckit =b ekekeke* TNC HEPA mmg sporting gila ah..1st time jumpa dia masa dia baru dilantik dulu mmg respek gila kat dia.. (nnt2 kalau saya rajin saya cite antara kesportingan dia tu =b hehehe)

ap2 pon, kami yang pegi 1 kete tadi dapat cabutan bertuah.. yeeehhaaaa!!!! ^^ alhamdulillah

saya jarang bertuah sebenarnya, tapi kalau dengan k.nad, saya mesti ter'tumpang' tuah dia 1x =b hehehe.. k.nad is the one yang ke 2 dari saya tu =)

chowww!!!! ^^

senarai impian jadi realiti

saya ini orang nya banyak berangan-angan..
saya ini orangnya terlalu banyak perancangan..
sampai kadang2 x terkejar, x terbuat..
dan dalam banyak2 angan2 n khayalan itu,
ada yang mengambil masa bertahun untuk menjadi kenyataan

ini gambar pertengahan bulan mei..
percutian dengan kawan2
kawan2 yang sama2 berhempas-pulas menggali ilmu
teman2 mengangis sama2
bila kami kena marah dengan pengetua, pengurus dan felo
semata2 kerana kerja2 kokurikulum yang kami semua gilakan
kami bukan mahukan nama atau penghargaan
cuma kami boleh jadi gila
kalau kami  x menyumbang apa2 =b

jadi
ini antara angan2 yang sudah jadi nyata
dalam percutian di sabah
17-22 Mei 2011 ^^





















Friday, 24 June 2011

teaser (',~)

*drum roll*
1....
2....
3.....












memperkenalkan.....
jeng....



jeng...






jeng...


(',~)
cik DBV *xtau nk letak nama ap lg =b *.... wooot2!!!!! (^^)
have a short glance (',~)

hehehee... adik saya la ni...amik gambar tah pape.. saya pon masih kompius dgn num plate dia =b hehehe

Wednesday, 22 June 2011

lalallaa.. lliliilii...lulululuuu

adeehhh..
bgn2 je sakit kepala..
banyak benda nk kena piK
banyak benda nak kena buat...huhuhhuu

harap ad kekuatan nak hadapi semua ni
pinjamkan aku kekuatanMu, tuhan

mungkin aku perlukan sedikit masa untuk diri sendiri

p/s: 
nasib baik ad sedikit berita baik... DBV 9296 xleh..da ada org amek.. DBV 7121 (',~) dalam kol 3 nnt dapat lah.. tp kat kg ^^ inche spongie saya wajibkan pencen lepas raya nnt =b hehehee.. alhamdulillah ^^

Tuesday, 21 June 2011

ramai tanya

many have been asking
"why u did that?"
but i dunno how to answer
because i've been keeping the answer for myself
for so long
except my truely-dearie friends
and those who open their eyes n mind
u'll see..

ya
saya tau saya kejam
tapi kamu xpernah tahu apa yang saya rasa
jangan paksa saya jawab lagi
boleh?
sebab saya xrasa saya mahu keruhkan lagi keadaan ini
biarlah apa y berlaku
setakat apa y berlaku selama ini sahaja
jangan tambah lagi
jangan korek lagi
boleh?
saya pohon jasa baik kamu

hanya disini saya mampu jawab
sebab saya tahu kamu2 semua x akan jumpa
dimana saya berkata2 sekarang..



saya hanya mahu jawab, "saya rasa terperangkap dalam ruang itu.. rasa keseorangan walau hakikatnya saya ad dia..jadi, saya rasa biarlah saya betul2 sendiri.. dari zahirnya kamu nampak KAMI..tapi hakikat sebenarnya   ialah d ruang itu ada AKU DAN DIA.. dalam 2 dunia.."

P/S:
saya x rasa y bertanya itu faham apa y saya rasa.. tp itu sahaja jawapan saya untuk setakat ini.. saya benci jadi hipokrit.. take me or leave me.. i'm fine..

video
sumber: tiub-awak

Saturday, 18 June 2011

kepada seorang kawan

maaf kawan..
aku buat ini kerana terpaksa..
kalau kau x aku anggap teman
xkan aku buat begini

kerana kau seorang teman
dan aku xmahu kehilangan kau
biarlah jarak ini
kembali merapatkan
berbanding yang dahulu
aku didepanmu
tapi rasaku
kau jauh beribu batu

engkau yang kugelar sahabat
terima kasih untuk semua
rasanya aku mampu
memadam semua igauan buruk
bila aku mula rasa
seolah aku xkenal
kau yang dulu

untuk kau
aku sanggup dipandang jelek
asalkan kau bahagia dengan jalanmu
aku harap kita bahagia dengan jalan ini

it's a short notice
i know...
because i really think  you don't ever bother to hear me now...

kau kena ingat... aku juga manusia.. bukan malaikat.. sampai satu tahap, aku memang dah tak mampu berlakon.. dan aku harap kau faham.. AKU BENCI JADI HIPOKRIT..

p/s: benci aku kalau kau rasa itu yang terbaik..

Saturday, 11 June 2011

it's not a sin of being single..

walaupon hanya selipar saya SEORANG, tapi saya bahagia dengan perjalanan saya  bersama selipar ini (hanya KAMI)
maaf, saya sangat terasa kalau ada kawan2 yang menyoal, kenapa saya masih sendiri... kamu ingat saya ke yang pilih jalan hidup begini.. even kalau soalan ini keluar dari mulut sahabat karib saya sendiri pon saya akan berkecil hati..hatta dari sepupu sepapat dan sedara mara..jadi..kamu yang baru sehari dua mengenali saya, jangan cuba2 untuk question saya dengan soalan cepu mas tu...

kalau saya lelaki, senang lah.. bila2 dah rasa bersedia nk pikul tanggung jawab, sape yang on time tu, kira on lah..senang,kan? saya ni pompuan... walaupon saya rasa dah bersedia dan tabung macam dah nak penuh, kalaupon saya ada sukakan seseorang, adat membataskan saya untuk bersuara... betul... kamu kata itu hanya adat.. bukan  agama... senanglah kamu untuk berkata, sebab kamu memang sudah ada dia... cuba kamu ada di tempat saya, senangkah untuk memendam rasa dan berpura2 bila bertemu?

setakat ini, saya bahagia dengan jalan yang diberikan DIA.. being a single is not a sin..it's  not even weird.. saya bebas dengan cara saya.. hanya perlu meminta izin dari desa.. mereka yang sangat memahami, xkan menghalang selagi x melanggar agama.... sedangkan kamu, meminta izin dari dia yang tiada kewajipan untuk kamu meminta izin darinya, sedangkan yang wajib di desa itu kamu abaikan... saya bukan mahu menyoal... cuma menyuarakan rasa tak puas hati saya.. bila saya disoal macam2, sedangkan dalam hati saya ada beribu lagi soalan yang saya pon nk question, tapi demi menjaga hati kamu, xpernah saya luahkan walau pun sepatah.. kan?
saya bahagia dengan jalan saya.. kamu siapa mahu menilai saya??

Thursday, 9 June 2011

lawak

hahahahaa... tetiba teringat dak kecik =b

situasi: tgh ajo buat keje skolah pendidikan islam
topik: rukun mandi wajib (da belaja ek masa kita darjah 3 zaman dulu? -_-")

CL          : baca betol2 apa yang dia tulis tu
dak kecik : mim..mim-->mem ba..alif-->ba ca-->ca =membaca 
CL          : *dasar pemalas nak ajar n xreti nak ajar jawi =b * 
                  membaca basmalah...
                  sunat ke wajib?
dak kecik : *muka blur xpaham apa2*
CL          : *dasar pemalas nak ajar sebab dok tengok movie disney + carik buku rujukan xjumpa -_- *
                  sunat
dak kecik: kenapa sunat? sunat tu yang macam aidil kena pakai kain pelikat tu ke?
CL         : bwahahahhaaaaa *gelak guling2*
                sunat tu ada 2 maksud..
                i-sunat yang macam aidil pakai kain pelikat tu
                ii- sunat yang kalau kita buat benda tu dapat pahala, kalau xbuat xberdosa ^^
                (muka tahan nk gelak guling2)


ini le budak kecik y kadang2 innocent tu =b hehehee

adik...u r very funny laaa =b hahahhaaaa.... now saya paham betapa innocent nya budak kecik...jgn kotori fikiran mereka dgn benda bukan2, ye (',~) hehehee

foot note:
i- aidil tu sepupu kitorang yang darjah 5 (kott =b)
ii- moral of da story; jangan nak mengada2 tunjuk rajin nak ajar budak kalau sendiri xleh nak concentrate =b hehhee

sumpah buruk gile kalau orang tua yang paling eksaited -_-"

Sunday, 5 June 2011

wedding pak cik bongsu


peeerrrggghhh!!!! penat gile!!!! rasanya balik kali ni paling berkualiti dalam kehidupan setakat ni...huhuhu...
meh kita tengok progres sepanjang (peeerrrrgghhh!!!! lama gila balik...huahuahuaaaa.... =b) 10 HARI:

  1. persiapan kahwin pak cik 
  2. dapat makan nasi tumpang yang da lama ngidam
  3. 9296 is coming soon (',~) hehehee
  4. dah register haji ^^ tahun 2039 -_-" uhuk3... longggg way to go...huhuhuu
hopefully lepas balik serdang esok, kehidupan research akan produktif seperti ini jugak..aminn.. ^^ i have to do what i have to do..ingat tu!!! 


oohh...terpandang jugak gambar2 kawin org2 y pernah disukai dan menyukai (kuang3).. entah la.. ada seguris rasa di hati ni...tapi still undefined... mungkin kah sedikit cemburu, tetapi masih tumpang gembira sebab diorang da jumpa dengan orang yang nak dikongsi segala cerita..sedangkan aku?? xpe lah...sabarlah hati.. mungkin kau tak sedia nak pikul semua tanggungjawab sebab tu DIA tak berikan lagi apa yang kau nak... ingat hati, grass looks greener on the other side...tapi 1x kau jejak ke padang rumput tu, mungkin semuanya hanya fatamorgana... nikmatilah hidup ni seadanya yang diberikan DIA ^^

Wednesday, 1 June 2011

dengg!!!

GILA!!!!

da tua kottt... nk ada crushed2 bagai...
sungguh!!!! GILA LA HOIII!!!

tapi kalo dah sengeh2 nampak 'org tu' virtually, apa namanya tu?

memang keje GILA -_-" huhuhuu

Sunday, 29 May 2011

nasi tumpang

hoyeeeeaaa!!!!!!!!!!!!!!

i'm currently at my hometown!!!!
craving for nasi tumpang for so long...ari ni ada peluang...apa lagi... bodeklah encik ayahanda dan puan bonda pegi jalan2 cari bekpes kat KB.. kesian diorang terpaksa bekpes kol 9 pagi semata2 ikutkan perangai anak yang mengidam ni -_-" hehehee

so, setiap kali cite ngan kengkawan,"huhuhuu.... saya mengidam nasi tumpang"
mesti dapat reaction y macam,"nasi what??"

so, let's da picture do da talking (',~)

nasi tumpang sebelum n selepas dibukak 

i get dis one kat kedai makan area jaafar rawas tu.. so far xpenah lagi jumpa kat tempat lain..kalau korang tau kat mana lagi around kelate ni senang nak dapat nasi tumpang ni, juz let me know.. really appreciate it if the area is around pasir mas (',~) anak jati pasir mas la kata kan ^^ hehehee

haaa?? apa? rasa dia cane? hmm..nasik dia da macam nasik impit, ada lauk serunding ikan, telur dadar n udang masak lemak @ udang goreng pedas... due to the size, korang jgn plak expect  ada udang galah sekor, telur dadar sebijik =b mmg kalo org xbese akan cakap.."hak elaaaa....gile cinonet" 
hahahaaaa... xpe2...try dulu baru komen (',~) nyum3

Monday, 16 May 2011

Saturday, 14 May 2011

bad boy

macam ni eh?
perasaan bdk2 yang kaki ponteng sekolah?
bukan malas nak belajar
tapi
sebab tak paham apa yang diajar

bukan tak usaha
tapi rasa takde yang dapat membantu

nasib baik tuhan tak campak rasa macam 2
awal2 lagi kat lubuk hati aku ni

nasib baik tuhan
tak cipta aku seberani sekarang
untuk buat kesalahan

tapi
bila DIA campak rasa tu sekarang...
xkan aku nak give up??
ada ke istilah lari dari universiti?
=b

nokia 3610

dah lama...
dah setahun lebih kott...(ke da masuk 2 taun?)
xde

tit tit...tit.tit..
ad mesej...


y setiap detik kena kelek
y setiap masa kena tengok

sekarang
niat asal memiliki gajet itu sudah termakbul

saya mahu hset sebab:

  1. saya mau contact family dan semua jiwa raga d syurga kecil kami di dunia ini
  2. in case of emergency, you can always find me
ini senarai semak untuk menghalalkan seorang budak naif umur 18 tahun yang baru nak kenal dunia, sepakat dengan kawan baik sampai bila2 untuk beli sebuah hset...


yee...ini telefon pertama ku ^^ habes duit elaun =b hehehe

tapi cuma selepas 8 tahun ada gajet tu, baru niat asal tercapai...

aku ni dah tua ke?
ke loser?? -___-"

Tuesday, 10 May 2011

hidup memang ujian

saya tau saya banyak main.. at this time, saya sedar saya mmg asyik main je sejak setaun yang lepas...
apa yang kamu rasa, kalau kamu study dan kamu rasa xde apa pon yang masuk.. kamu bangun dengan semangat waja, tapi, xsempat pukul 12 tghari, semangat kamu sedang berenang2 d laut dalam.. huhuhu...



balik kg hari tu pon,terpaksa menjawab soklan2 macam ni;
nasib baik saya ada papa yang memahami... penyelamat saya, idola saya...tsk3... =')
oohh...ayat mama saya,"kalau keje xsiap, xpayah balik kg pon xpe..mama ngan papa xde apa2...xyah risau2.."
kamu ada angel yang akan melindungi kamu setiap masa? yang cuba memahami bahasa kamu walaupun kamu memang amat susah untuk difahami... saya rasa saya bertuah...dan saya perlu bersyukur dengan kurnia ini..

hari tu, sorang kawan sedarkan saya...saya terlalu banyak berfikir.. mungkin saya perlu slow down a little bit n belajar utk enjoy my life...tp...at the same time, jangan abaikan tanggungjawab saya...terima kasih,kawan ^^

kawan: aku tengok kau ni asyik gelak2 je, laili... risau pulak aku nnt kau gila...
saya: errrkkk... *gelak2*
        (dalam hati: a'ah ekk..bukan ke org gila selalu gelak2? nauzubillah... jangan lah kau tarik kewarasan     
         aku, ya Allah)

oohhh...minggu depan ada percutian bersama teman2... tp sampai hari ni xde perasaan pon =b hahhaa...kita tengok je lah apa yang nk jadi minggu depan...harap dapat release kan masalah ni, walaupon utk seketika ^^

dan...jeng3...
sesuatu dalam progres (',~) mama saya cakap,"betul ke?", papa pulak,"sukatilah.." (eceehhh...tp dalam hati saya tau papa suka =b hehhee) macam xcaya pon ada...hehehee...xpe lah..malas nk berangan banyak2...kita tunggu~~ ^^

Thursday, 5 May 2011

huwaaaaaa!!!!!

cane ni???? sy tengah berusaha nk catch up..tp sy stucked...tolong saya!!!! waaaaa!!!!
syaitan tgh menari2 ni...sy nk simbah setan tu dengan air!!!! DEBUSSSHHH!!!

ari tu kan balik kg..
nmpak sgt en. ayahanda dan puan bunda risau..
dok tanya2 psal research...sy pon xtau nk jawab cane sbb mmg saya xde progress...huhuhuu...
diorang tau, kalau diorang tanya saya x bape nk jawab tu mksudnya xpayah la tny byk2..huhuhuu...saya rasa mcm anak y jht je =((

so, masa on the way nk pegi stesen bas ari tu, ayah saya pon pesan laa..dah dalam  kete...sah2 saya xleh lari,kan? (yes...ayh sy mmg pandai psikologi =') )

papa: xyah la tangguh2 lagi research tu..buat la sikit2... kalau xtau, tanya orang..jgn buat senyap je...skang walaupon da terbazir 1 sem..xpe..sempat lg nk catch up.. kalau papa boleh tolong, da lama papa tolong..kalau xtau nk carik alat tu kt kl, kalaulah boleh papa tolong fabricate benda tu kt kelantan ni, da lama papa tolong buatkan... kalau nak mintak tolong papa carik barang pas2 anta ke kl pon papa sanggup...tp kak long jgn la bazirkan masa kak long... buat keje2 last2 minit ni, sampai 1 tahap xlena nk tdo, xlalu nk makan, tp masa makin suntuk mmg xsempat nk buat pape.. skang sempat lagi...usaha lebih sikit eh? papa xkesah kalau kak long x balik kg tiap2 bulan pun..setelkan keje tu yang penting...tau?

waaaa!!!!!!!!!!! menangis dalam lab masa taip entry ni...korang ad ayah mcm 2? saya rasa saya dah cukup beruntung....ke saya yang xtau bersyukur? =((

Wednesday, 27 April 2011

alhamdulillah ^^

meminta hanya pada DIA
mengadu hanya dengan DIA
insya Allah, lepas kita berusaha
memang DIA bagi benda yang kita tak sangka2...

ini bukan sebuah percutian, laili
ini sebuah amanah...
yang akan disoal di hari yang tiada penghujungnya nanti..

beri aku kekuatan, ya Allah
bantu aku, ya Rabbi
hanya kau yang mengetahui, ya A'lim
hanya kau y berkuasa, MAHA PENCIPTA...
amin...

Tuesday, 26 April 2011

HAIYAAHHH!!!!

semangat gile nk buat keje..
apasal ntah..
padahal semalam mmg kena bambu teruk2 pon =b hahhaaa

nk baca komik2 y beli kat book fair tadi pon xtenang -_-"
ada ke patot mata je tengok komik,
tapi kepala dok fikir design,
hati dok dub dab fikir pasal research..
normal ke ni? -_-" huhuhuu

sementara rajin ni betulkan dulu mana2 slide y patot...datang mood malas saya nanti, kena tunggu berbulan pulak nak pujuk mood =b hehee

till then, doa kan saya (',~)

Monday, 25 April 2011

huhuhuu

rasa nya done (kott)
at 5.30 A.M ...

huhuhuuu... hasil xseberapa laa..dlm +- 10 slide je..huhuhu... tp dari maghrib semalam mmg xleh nk ngadap lappy dah..mata senak, perut meragam, loya2..huhuhuu... (stress symptom kott)


next is tawakkal...
tau...usaha xseberapa..ada hati nak tawakkal lebih2..huhuu
xpe la..nk kena marah ke siang nnt lantakla...
memang padan muko den kott..huhu...

subuh--> tido --> baru msg sv dia free kol bape =b ngeh3
doa kan saya ye ^^

Sunday, 24 April 2011

perasan

bukak paint
ingat nk lukis design
1x...

jom kita tengok apa y jadi dengan tank design saya =b hehee

da jadik gambar profile pic pon (',~) ekekeee...
sy perasan mcm lawa...kamu rasa? =b hehee

Saturday, 23 April 2011

saya...sayang...awak

heheheee...kalo kat umah,
suka main2 ngan dak kecik...
tulis atas kertas...

saya sayang awak
awak sayang saya tak?


pastu dia mesti reply

saya sayang awak jugak

saya balas lagi,

awak sayang tak papa dengan mama?

dia cakap,

mestilah saya sayang

and the list goes on and on...

sweet kan, kami? ^^ <3

tiket balik kg checked!!!!! tunggu masa je kames depan nk balik ^^ hehehee

Friday, 22 April 2011

homesick

saya windu dak kecik


lamanya x gaduh dengan dia ='(

saya windu sangat2
sebab tu tiap2 petang saya tgk kartun....
(boleh?) =b hehehee

Wednesday, 20 April 2011

ARRRGGHHH!!!!!!!!!!

dari pagi tadi lagi saya diduga...setiap kali bukak website nk carik info mesti kuar

apakah??? -_-"

esok last day nk prepare tp xde pape lagik..esok pagi2 nk g seminar.... 

ARGGHHH!!!!!!!!!!!!!! BUKAN SENANG NK PUJUK MOOD NI,TAU TAKKK??? =((

tolong tunjukkan aku

ARRGGHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! STRESS!!!!!!!!!!!!!!

cane ni? lagi 2 hari nk present..tp xde idea ap2 lagi ni...huhuhuu...

tolong2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nk g carik co-sv pon rase macam bodoh gile...dok bilik melangut...dok lab xpaham ap2 pon yang tengah download ni... waaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

T.O.L.O.N.G !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


situasi macam ni la syaitan bersorak2..bila aku dah start question.."kalau..." =((

HUWAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, 15 April 2011

gatal versi baik (',~) hehehee

iman manusia ada turun-naik...sama la jugak dengan saya...saya selalu pertimbangkan untuk menerima @ menolak cinta..kadangkala bila malaikat dalam diri yang berkata2...

ya...bila iman saya kuat, saya pernah menolak cinta itu..hanya dengan sebab di atas

tapi xbermakna, saya xpernah mengikut nafsu saya yang 9 itu... kadang2, saya ikutkan juga, syaitan nakal dalam  diri saya...huhuhuuu... terjumpa ini;

video
sumber:tiub-awak

bak kata david-teo; (jangan dilihat pada siapa yang berkata-kata,tapi lihatlah pada apa yang dikatakan ^^)

ada 3 jenis jodoh dalam dunia ni; 

1. Jodoh dari Syaitan

- "Kamu berdua berkenalan, berpegangan tangan, dan terus buat maksiat, akhirnya Syuhada mengandung. Baru kamu menikah."


2. Jodoh dari Jin

- "Kamu berdua berkenalan.Kamu sukakan Syuhada, tapi Syuhada tak sukakan kamu. Kamu bomohkan dan sihirkan agar Syuhada suka kepada kamu.Dan kamu berdua menikah."

3. Jodoh dari allah

Kamu berdua berpandangan mata,terus menusuk ke kalbu.Kamu terus meminang LAILI dan LAILI terima pinangan kamu.Dan kamu berdua menikah. InsyaAllah berkekalan hingga ke akhir hayat. Dan itulah yang dikatakan SYURGA CINTA. (ok,kegedikan terserlah dengan menukar nama kamu d c2 ye, cik leli =b ngeh3)

semoga kita semua bertemu dengan jodoh yang ke 3 itu..aminnn ^^

dan, untuk awak, bakal-suami-saya, selamat menghayati detik ke 30-->42 dalam video di bawah;
video
sumber;tiub-awak